>

P e t e r   J e z e w s k i

Om Turnéplan Video Pressbilder Bokningsförfrågan Recensioner

Tidningsrecensioner

Skrivrecensioner


Tidningsrecensioner

”Den vibrerande spelglädjen allena är värd femplus när Peter Jezewski brakar loss med en hitkavalkad från 50- och 60-talet som vinner publikens hjärta från första asplövsdarr på benen.”
VLT +++++

”Musikalisk magi, inte bara en show eller konsert utan en helt magisk upplevelse”
BLT +++++

”En nostalgisk rockshow med extra allt, går inte att sätta annat än toppbetyg”
Motala tidning +++++

”Grym tidsresa i rockens historia”
VF ++++

”Peter Jezewski gör sin livs show i äkta Las Vegas format”


En grym tidsresa i rockens tecken
Karlstad CCC

Att kliva in i Karlstad CCC för att på lördagskvällen bevittna showen Be Bop A Luba är en tidsresa.
Borta är tv-sända talangjakter, borta är förinspelade ljudslingor och mimande världsartister.
Här är istället en orkester från de glada dagarna.

Männen, klädda i skinnjackor och boots, briljerar med basröster och bebop och kvinnorna, i prickiga klänningar och fantastiska frisyrer, doowopar i bakgrunden.
När de elva männen och kvinnorna på scenen i första akten ackompanjeras av en stråktrio tänker jag mig att 50-talet omöjligt kan bli större och bättre än just här.
Peter Jezewski, den gamle Boppers-sångaren, tar bra plats men gör det med den äran. Han ska ha en stor eloge för att han dessutom lämnar plats för de yngre förmågorna vid olika tillfällen, bland annat den blott 19-åriga Sara Larsson som går en ljus framtid till mötes, samt gitaristen Dennis Quintero som kan tänkas ta över efter Jezewski när denne lägger av ty Quintero har allt en kan begära för den här typen av musik.
Och det är samtidigt svårt att inte imponeras av Jezewski själv. Han har, trots sin långa karriär, fortfarande både rösten och stilen i behåll. En kan tänka sig att han borde vara sliten efter alla dessa år men icke.
Inför den andra akten har samtliga på scenen bytt kläder och stilat till sig och nu är det kostymer och finklänningar som gäller. Samtidigt har en trio blåsinstrument intagit scenen också och med covers på bland annat gamla Neil Sedaka-låtar är det som att stå framför en stor Sinatra-show.
Tack vare anekdoter från livet på turnévägarna blir det aldrig särskilt tjatigt, även om en drygt tre timmar lång show är i mesta laget. Det ska dock sägas att forumet är perfekt och de dryga tusen i publiken rycks med om och om igen och det är inte konstigt att de i slutet av showen, framför allt efter den stora Boppers-hiten Jeannie’s Coming Back, ger orkestern stående ovationer.

Gävle dagblad -Be Bop A Lula,  Gävle konserthus
Det mesta fanns med – fast inte Buddy Holly!

Den välmatade showen ”Be Bop A Luba” bjöd på det mesta som alla vi trogna fans av 1950- och 60-talsmusiken kunde begära. Utom i ett fall enligt min mening: Peter Jezewski gav blanka f-n i Buddy Holly!
Nåja, han fick i alla fall med Chuck Berry, Eddie Cochran, Elvis, Neil Sedaka och en massa i sin mycket tidsmässigt generösa föreställning. Inklusive smördängan ”Kissing In The Moonlight.
Det blev som väntat en rejäl nostalgitripp med denne välsjungande exmedlem i The Boppers. Precis som han sa i sin intervju på förhand med undertecknad lotsade han in en hel del från den gyllene perioden med nämnda band.
”Goodnight Sweetheart” kom förstås som ett extranummer men den basröst som vanligtvis Ingemar Wallén brukar bidra med hanterades nu med ackuratess av Dennis Quntareo. En perfekt sidekick till Jezweskis ljusare stämma.
Peter inledde med ”Cadillac” och min personliga favorit ”Slow Down” och redan där kände jag att min söndagskväll skulle få plåster på såren efter bandylandslagets nesliga förlust i VM-finalen.
Det bara rock’n’rollade på därefter med både doo wop, ballader och schlagers (med unga sångerskan Sara Larssons bistånd) och det fanns faktiskt ingen lugn stund.
Särskilt inte då bandet och Peter & Co lirade ”At The Hop”, som vi är många som minns från Sha Na Na:s uppvisning på Woodstock-festivalen.
Peter Jezewski firar 35 år på scenen, men det vete katten om han någonsin varit vassare än han är numera, även om jag saknar honom i Boppers. Fast att locka en Gävlepublik till allsång en sketen söndagskväll tillhör inte det allra enklaste av uppgifter.
Extra plus i alla fall för senaste singeln, ”Back in ´57”, som han gjort ihop med sin käresta. Och nästa år kommer ”Be Bop A Luba 2”, bara så ni vet. Peter Jezewski smider när järnet är varmt – å andra sidan tröttnar vi inte på 50/60-talsmusiken.

Stefan Andersson – 026-159640 – stefan.andersson@gd.se

Motala Tidning, Be Bop A Luba, Motala CC
Peter Jezewski har satt ihop en imponerande show.

”Be bop a luba”
Plats: Folkets hus, Motala convention centre.
Publik: Cirka 90 personer (fullsatt på lördagskvällen).
Medverkande: Peter Jezewski med band, samt sångerskan Sara Larsson och hemliga gästen Svenne Hedlund.

Showen har hyllats i media:Peter Jezewskis musikaliska nostalgitripp ”be bop a luba” har gjort succé runt om i landet, med utsålda hus så gott som överallt. Så även i Motala, där lördagskvällens föreställning sålde slut på ett kick, vilket innebar att man snabbt satte in en extraföreställning dagen efter.

Det var dock inte samma riv efter biljetter till detta gig. Cirka 90 personer har sjunkit ner i de sköna fåtöljerna i Folkets hus när showen rullar igång med ”His latest flame”. Klockan 15 en söndag är inte den idealiska tiden för rock’n’roll, så förutsättningarna att få salongen att koka, som den enligt rapport gjorde kvällen innan , är inte de bästa.
Utgångspunkten är musik från perioden 1957-1963, men vi får även en del nummer från Jezewskis karriär med the Boppers. Över 50 titlar avverkas på tre timmar, vilket skvallrar om att det handlar om något utöver det vanliga. Det är idel klassiker, låtar av bland andra Neil Sedaka, Eddie Cochran, Paul Anka, Buddy Holly och – självklart – Elvis Presley. Smöriga ballader mixas med rocknummer i högt tempo och det låter oerhört bra. Det är genomtänkt på alla plan, inte bara musikaliskt, allt från scenkostymer till koreografi är som hämtat från en aktuella tidsperioden.
Peter Jezewski backas upp av ett samspelt och skickligt elvamannaband. De kan inte bara spela, här finns fantastiska röstresurser och musikerna får flera gånger avlösa stjärnan vid sångmikrofonen. De båda körtjejerna gör till exempel en riktigt snygg version av Phil Spectors ”Be my baby”. Det finns ytterligare ett ess i rockärmen, nämligen den unga sångerskan Sara Larsson som gör en rad tjejpopkklassiker, som Petula Clarks ”Downtown”. Hon har, i positiv bemärkelse, en mycket speciell röst och ett stort genombrott kan inte vara långt borta.
Det annonserades om en hemlig gäst och det visar sig vara Svenne Hedlund, som i egenskap av sångare i Hep Stars var en av 60-talets största svenska popstjärnor. Han får visa att han har rösten i behåll i ett bejublat axplock av bandets största hits, som ”Farmer John”, ”Sunny girl” och ”Cadillac”.
Som sagt, söndag eftermiddag är inte samma sak som lördag kväll, men det är en fantastisk föreställning vi bjuds på, en nostalgisk rockshow med extra allt. Går inte att sätta annat är toppbetyg!

UNT, Be Bop A Luba, UKK
Nostalgi med Jezewski

ECENSION: En nostalgifest för dem som gillar rock’n’roll, doowop och schlager från sent 50-tal och tidigt 60-tal. Så beskriver Ulf Gustavsson Peter Jezewskis musikshow.

En nostalgifest för dem som gillar rock’n’roll, doowop och schlager från sent 50-tal och tidigt 60-tal. Eller som att vakna upp mitt i Sista natten med
gänget och uppleva allting på riktigt, en gång till.

Så skulle man kunna beskriva den storstilade musikshow som
rockveteranen Peter Jezewski hade premiär på i Stockholm i helgen och som nu
går ut på turné, bland annat till Uppsala konserthus 31 mars.

Det är sitt livs show som Jezewski gör denna gång, utan att spara på krutet vare sig vad gäller dekoren – med neon, Wurlitzer-jukebox och bilfenor – eller medverkande musiker, doasångare, dansare och gästartister. Liksom den läckert tidsfärgade klädseln.

Musikaliskt rör sig föreställningen i en av populärmusikens guldperioder, med många av den tidens artister och låtskrivare representerade, från Elvis och Chuck Berry till Neil Sedaka, Lesley Gore och Petula Clark. Detta med ett scenband som lirar genuin rock’n’roll och smäktande schlager med samma driv och övertygelse.

Här finns till exempel två tunga gitarrister i Christer Bergman och Frank Liestam, den sistnämnde Sveriges förmodligen bäste rock’n’roll-gitarrist. Vidare Lars Kristerz-pianisten Stefan Nykvist som är en färgklick på scenen med sina Jerry Lee Lewis-dribblingar och lekfullt grimaserande utspel.

Den sammanhållande länken är Jezewski själv, cool på scenen i sin ständiga Elvisfrilla när han berättar om hur hans gamla grupp Boppers startade i 1970-talets rock’n’roll-nostalgi. Och med en auktoritet som få i ett Elvis-nummer som His latest flame, eller en ultramjukt tassande Be Bop A Lula.

Han imiterar inte, utan gör låtarna på sitt eget sätt. Dessutom en mångsidig musikant som växlar mellan flera olika instrument, på slutet mandolin i Goodnight Sweetheart.

God draghjälp har han av Carina Jaarnek som med sin gospelfärgade rock’n’roll för tankarna till Wanda Jackson. Samt vid premiären också av 75-åriga Towa Carson som med bibehållen röstkraft blev en bejublad showstopper i Spara sista dansen och Alla har glömt. Snudd på magiskt av en av Sveriges största schlagersångerskor genom tiderna.

Sammantaget är detta nostalgiunderhållning som närmar sig Las Vegas-formatet, en formidabel verklighetsflykt för rock’n’roll- och schlagervänner.

Av: Ulf Gustavsson kultur@unt.se

Musikalisk magi med Peter Jezewski

Peter Jezewski firar 35 år på scenen med turnén Be bop a luba – back to the fifties. Tillsammans med hela 19 andra musiker levererar han inte bara en konsert. Inte heller bara en show, utan en helt makalös upplevelse med allt inkluderat.

Peter Jezewski – Be bop a luba
Konserthusteatern, Karlskrona.
Publik: Ungefär 400 personer.
Tid: 3 timmar.
Bäst: Ett hyllningsmedley till alla bassångare.
Sämst: Att jag sänkte medelåldern med cirka 20 år.
Lamporna släcks i konserthuset och surret hos publiken tystnar. Någon berättar, via ett förinspelat meddelande ”det här kommer ta lite tid, jag hoppas att ni inte har bråttom”.
Peter Jezewski bjuder sedan, från start till mål, publiken på en lektion i 50- och 60-talets musikhistoria.
Första akten drar i gång med Hepstars gamla goding Cadillac och publiken är inte sena med att haka på. Efter tre låtar börjar bandet bli varma i kläderna och den första The Boppers-klassikern ekar ur högtalarna; Kissing in the moonlight. Jezweskis mjuka rockröst tillsammans med bandet bakom fick i stort sett alla i publiken att sjunga med.
Det är svårt att sitta still och publiken får aldrig en lugn stund. Gänget på 20 man vill hela tiden ha med publiken på noterna, få in oss i showen, klappa och vissla.
– Vi är här för applåderna, vi älskar dem, säger Jezewski.
Showen skänker minnen, toner och inte minst humor. På scenen skämtas det friskt och det märks att det är äkta glädje som genom¬syrar produktionen.
45 minuters speltid går snabbt som en blinkning och kvällens första duett blir ett faktum. In kommer en ung tjej på endast 17 år och fullständigt äger scenen. Sara Larsson kommer inom ett par år att ha släppt eget material och åkt på en egen turné, var så säkra.
Showen växer och blir maffigare med varje nummer. Efter en och halv timme blir det paus och om den första akten var imponerande var det ingenting i jämförelse med den andra; blåsintrument och stråkar, klädbyten och dans, berättelser med en stor portion humor och som pricken över i:et – Peter Jezewski som dirigent.
Alltsammans lindas in i en röd tråd genom hela föreställningen och slutnumret blir inte oväntat den senaste singeln, Back in ´57. Som extranummer bjuds The Boppers Goodnight Sweetheart som Jezewski framför själv på man¬dolin. För övrigt byts det friskt instrument bland musikerna och frontfiguren själv hade under kvällen hunnit med att använda sig av både gitarr, bas, piano och mandolin.
Föreställningen kan bara beskrivas som magnifik, allt från hår till skor och kläder var in i minsta detalj perfekt. När ridån fallit och gästerna lämnat festen bjuds vi från BLT bakom scenen och Peter berättar att ”låtlistan var lång men vi har ändå fått välja bort så himla mycket att vi redan skojar om att göra en uppföljare”.
Han passade också på att hälsa till alla som missade showen.
– Vi kommer tillbaka nästa år.

Jezewski slår på stortrumman

RECENSION: Boppers-veteranen Peter Jezewski på stortrumman istället. Med en flera timmar lång rock’n roll-show i Las Vegas-format, skriver Ulf Gustavsson.

Peter Jezewski
Be Bop A Luba
(Bebopaluba Records)

ROCK’N’ROLL. När andra skär ned, slår Boppers-veteranen Peter Jezewski på stortrumman istället. Med en flera timmar lång rock’n’roll-show i Las Vegas-format, med stort band, doasångare, blåsare, dansare, gästartister och till och med stråksektion, genomför han en framgångsrik turné till landets större konserthusscener (kan ses på Uppsala Konsert & Kongress 9 mars).
Nu kommer en dubbel-cd från showen, inspelad i Västerås konserthus i höstas. Variationen är stor i låtval och stilar, alltifrån klassisk teenballad som All I have to do is dream, till fullt utbyggda doowop-nummer och rockstandards från 50-tal och tidigt 60-tal.
Och även om besättningen är stor finns det en rocknerv i arrangemangen, ett driv och en energi som gör den här showen till något av Rock´n roll heaven.
Med en feststämning, ja nästan ett drömskimmer. Detta också när Svenne Hedlund plötsligt kliver in och gör Benny Anderssons Sunny girl, med en försiktig uppdaterad sångtext.
Bästa spår: Come back my love

RECENSION: Nog tog du mig ända dit, Mr Peter Jezewski, skriver William Holm.

Under den tre timmar långa Be Bop A Luba-konserten hinner jag ändra åsikt ungefär lika många gånger som Peter Jezewski drar ett undermåligt skämt i mellansnacken.

VÄSTERÅS. Efter öppningsnumret signerat ett brylcreemerat elvamannaband glider han in, så snarlik Conway Twitty i manér och fysionomi att jag tappar både penna och block, haka och respekt.

Men respekten återfår jag snabbt. Den vibrerande spelglädjen allena är värd femplus när Peter Jezewski brakar loss med en hitkavalkad från 50- och 60-talet som vinner publikens hjärta från första asplövsdarr på benen.

Om man är så där dryg och kritiskt lagd skulle man kunna hävda likheter mellan Peter Jezewski och Per Gessle. Du vet, den där grejen med att inte sjunga riktiga ord utan i stället dra till med djupsinnigheter som ”Who put the bomp in the bomp bah bomp bah bomp” och vem lade ramen i en rama Dalai lama … va?

Men, dels är Jezewski artist primärt och låtskrivare sekundärt – eftersom han mestadels framför Chuck Berry, Eddie Cochran, Elvis och så vidare – dels är han en ambassadör för den ursprungliga rock’n’roll-musiken på ett så föredömligt sätt. Musiken han spelar är grunden till popmusik och i går åstadkom han i poplåt efter poplåt just vad en – poplåt ska förmedla: en lättsinnig och dansant inställning till livet.

Jag tar förresten tillbaka det där om ”bästa insikten”, men inte det där om dansen.

Kvällens bästa insikt är att ”Jeannie’s coming back”, som Jezewskis band The Boppers släppte 1991, med några blåsinstrument till hjälp håller samma klass som Jezewskis rockidolers låtar.

Skivrecensioner
”Back to the 50´S”

Topprecension ny cd ”Back to the 50´S”
Eskilstunakuriren 5 plus

Trender kommer, trender går men 50-talsrocken består. En som under många år dragit nytta av detta i sitt artisteri är Peter Jezewski från det att han slog igenom med The Boppers 1978.
Sedan ett antal år tillbaka har Peter satsat på en solokarriär och det album han släpper nu är, föga förvånande, helt präglat av rocktoner från 50- och 60-talet.
Peter Jezewski har själv skrivit flertalet av sångerna och han har fångat det tidstypiska alldeles fenomenalt bra. Här finns de sorgliga, nästan smöriga, låtarna om olycklig kärlek som kommer att bli favoriter på festen när det drar sig mot småtimmarna och danssugna partypar drar sig mot hångelhörnet.
Såklart ska det också handla om muskelstinna amerikanska vrålåk, vad vore en skiva med gammelrock utan dessa? Skivan är utomordentligt välproducerad, alla dobidoap, dododoaaa och bombombombabom sitter där de ska. Skivan är nog en av de bästa som släppts i genren.
+++++
Egon Jonsson


Uppsalaaktuelle Peter Jezewskisretrorock skapar egen stil utan att kopiera.

Rock’n’roll har en stark ställning i Svea Rike och här kommer ett album som borde bli genrens definitiva sommaralbum 2015. Detta med en tydlig stilkänsla av sent 50-tal och tidigt 60-tal, men Jezewski kopierar aldrig utan har sin egen profil – en fräsch och energifylld mix av rock’n’roll och stämsångstät doo wop, i låtar med välsvarvade melodier, ett suveränt band och en drömsk kvalitet i ballader som ”Bonnie” och ”Twinkle little star”. I augusti kan Jezewski höras i Parksnäckan och i december gör han sin julshow i Konserthuset.
Bästa låt: ”Gina
Peter Jezewski – Back to the 50’s, 10 juni via Be Bop A Luba
++++


Peter Jezewski blev känd bland svenska folket på 70-talet som frontfigur i det numera kultförklarade bandet The Boppers.

Bandet mötte stora framgångar runtom i världen men splittrades 1993. Jezewski har sedan dess släppt skivor på egen hand samt med Peter And The Chiefs och under sin 37-åriga karriär har han varit med och sålt över 2 miljoner album. Sedan 2011 är han aktuell i den kritikerrosade showen Be Bop A Luba, som har kommit att bli en av Sveriges mest sålda shower.

Nu släpps en hett efterlängtad ny studioplatta Back to the 50’s med egna låtar och några väl valda covers. Peter sjunger bättre än någonsin och skivan är full av sommardoftande, nercabbade hitlåtar som Big Black Cadillac, Gina och Back in ’57. Under 2011 släppte Peter ett nytt album som var tänkt att bli en kyrkskiva som skulle heta Crying in the chapel. Projektet drog iväg en aning och resultatet blev ett album som glänste av närvaron från 52 gästartister, däribland Carola Häggkvist, Tone Norum, Björn Skifs, Robert Wells, Jakob Samuel, Mats Wester och Mikael Rickfors.

Det som Chris Andrews, Svenne Hedlund, Tone Norum, Annika Ljungberg, Stefan Nykvist, Amanda Mair, Towa Carson, Janne Frisk, Carina Jaarnek, Lotta Hedlund och Sara Larsson har gemensamt är att de har alla har gästat Be Bop A Luba. Sommaren 2013 uppträdde Jezewski i Allsång på Skansen där han framförde Boppers-låten ”Jeannies coming back” i en modern tappning. Jezewski har även medverkat i Så ska det låta, Bingolotto, Nyhetsmorgon och Sommarkrysset.

”Peter Jezewski firar 35 år på scenen, men det vete katten om han någonsin varit vassare än han är numera” Gefle Dagblad
”Det är inte ofta kropps-behåringen reser sig vid en konserts början men nu blev det stå-päls oll-over direkt” E-kuriren
”En nostalgisk rockshow med extra allt, går inte att sätta annat än toppbetyg”
Motala tidning +++++
”Musikalisk magi, inte bara en show eller konsert utan en helt magisk upplevelse” BLT +++++
”Ett musikaliskt smörgåsbord när 50- talsmusik är som bäst” UPPSALANYHETER +++++
”Peter Jezewski gör sin livs show i äkta Las Vegas format” UNT ++++
”En härlig nostalgi-tripp tillbaka till 50-talet” Sydöstran
”Grym tidsresa i rockens historia” VF ++++


Man In Black

Succé för Jezewski och Risberg

TIDAHOLM Det var absolut slutsålt, inte en enda stol ledig, på Saga i Tidaholm under fredagskvällen när duon Peter Jezewski och Karin Risberg tolkade Johnny Cash och June Carter.

Konserten blev mycket uppskattad och samspelet mellan artisterna och publiken lyste starkt. Det var nu tredje året i rad som Peter Jezewski gästade Saga i Tidaholm vid exakt den här årstiden. 2017 och 2018 var det med Rockin’ Christmas Show, nu var det med showen Cash & Carter, som är en specialversion av Man In Black, en hyllningskonsert till Johnny Cash och June Carter, som har spelats på Gröna Lund-teatern i Stockholm de senaste veckorna. Vid Man In Black har den före detta Boppersprofilen Peter Jezewski sällskap av den kända och meriterade countrysångerskan Karin Risberg, som gestaltar Johnny Cash´s livskamrat June Carter, medan Peter givetvis uppträder som mr Cash.

Var utsålt Dessa roller har de båda också i showen Cash &
Carter, som alltså framfördes inför en mycket förväntansfull publik på Saga under fredagskvällen. Föreställningen var helt utsåld, inte en enda person till hade fått plats i salongen.

Det råder ingen tvekan om att publikens högt ställda förväntningar infriades och förutom njutningen av att få höra både kända och mindre kända Johnny Cash- och June Carter-låtar, så upplevde besökarna en både varm och familjär stämning i salongen, vilket gjorde att kvällen gick fort.

Uppskattar Saga
Peter Jezewski gav också en del spännande och intressant information om Johnny Cash i samband med mellansnacket, där han också vid ett par tillfällen betonade hur mycket han uppskattar att få vara på Saga i Tidaholm och underhålla. Han tycks ha blivit ett med Tidaholm och det är ingen alltför vågad gissning att tro att han i någon skepnad dyker upp igen lagom till jul 2020. Han lär i så fall vara varmt välkommen.
Nyheter


BOKA BILJETTER

Turné 2023


Nytt Album - Rock Me Tonight

Tillgängligt på Digitala plattformar


Köp nya CD:n

Släpptes 9 juli 2021

Köp på: ginza.se

eller välsorterade ICA och Coop m.fl.


  Facebook   Spotify

Send Bebopaluba a mail

Feedback and thoughts on this site

logga in

Sidan uppdaterad: 230223

© 2021 Lets Twist Event AB